Régen kötelező volt karácsonyra mézeskalácsot készíteni. A sütemény illata hozzátartozott az ünnep hangulatához. Egy egyszerűen elkészíthető karácsonyi recept bemutatása következik, amelynél nem kell a mézet melegíteni és nem kell a tésztát pihentetni, mégis sokáig friss marad a sütemény, vagy ha megkeményedik, akkor párás helyen tartva ismét megpuhítható.
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
10 dkg zsír vagy margarin
3 egész tojás
3 dl méz
a díszítéshez: egy tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
Keverjük össze a porszerű anyagokat, és adjuk hozzá a zsiradékot. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven lisztezhetjük. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és lukacsos lesz a sütemény felülete. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. A formákat összeköthetjük több darabból is, ezek szépen összesülnek. Közepesen forró sütőben sütjük, óvatosan, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.
Sablon tervezésénél törekedjünk az egyszerűségre. A kisebb részleteket a végén a cukorhabbal rajzoljuk meg.
A kisütött formák felületét cukormázzal díszíthetjük. Ehhez csipet sóval felverünk egy tojásfehérjét. A kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi cukrot keverünk. A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük, befőttesgumival szorosan zárjuk. Ezután a zacskó sarkát 1,5 milliméter hosszan levágjuk. (Ha keresztben is ugyanúgy levágjuk, akkor a nyílás csillag alakú lesz.) Egyszerre ne tegyünk túl sok habot a zacskóba, akkor ügyesebben tudjuk megfogni. A maradékot fedjük le, nehogy megbőrösödjön! A díszítendő mézeskalácsot tegyük szalvétára, így könnyebben tudjuk forgatni. Néhány óra alatt megszárad a díszítés.
Celofánba csomagolva aranyos karácsonyi ajándék. Készíthető mézeskalács karácsonyfadísz. Ha szalaggal szeretnénk felkötni, akkor még nyersen lyukasszuk ki a tésztát. Advent idején kedves családi program lehet a mézeskalács készítés, a gyerekek örömmel készítenek mintát, és számukra is élmény a díszítés - festés, és a sütés után hatalmas öröm a saját kézzel készített figurák kínálása. Mikulás forma is készíthető mézeskalácsból, amivel a mikulásajándék díszíthető.